Kristálytiszta hegyi folyók, alpesi hangulatú falvak, hegycsúcsok és pálmafás tengerpart. Mindez pár óra autózással elérhető! Szlovénia egyre népszerűbb a magyar utazók körében is, nem véletlenül. Jelenleg Magyarország biztonságos besorolása miatt karantén és orvosi igazolás nélkül léphetjük át a határt, ahol a fű valóban zöldebb.

 

Szlovéniában hivatalosan elmúlt a járvány okozta veszélyhelyzet, ha mégsem vetnénk bele magunkat Ljubljana forgatagába, akkor a Júlia-Alpokban kiélvezhetjük a hegycsúcsok nyugalmát a kis hegyi falvakban. Hegyszorosokban kalandozhatunk a számos vízesés egyikét csodálva, vagy vadvízi evezhetünk a türkizkék Száván, de a tengerparti fürdőzést sem kell mellőznünk a mediterrán városok lábánál.

 

Milyen valutát érdemes magunkkal vinni?

Hivatalos pénzneme 2006 óta az euró, vagyis nem kell a visszaváltás költségeire gondolnunk, félretéve a tagállamok nagy részében elkölthetjük megmaradt eurónkat még idén nyáron. Bár a modern technológia teljes mértékben elérhető a turisták által szívesen látogatott helyeken, mint a Bledi-tó, utazástervezés közben figyeljünk arra, hogy bankkártyánkkal nem fogunk tudni fizetni kirándulás közben és a kisebb falvakban, nézzünk utána a fizetési feltételeknek és pénzfelvétel költségének, ha ezt a fizetési módot választjuk.

Külföldi pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy nem minden valutaváltó hely váltja a forintot, illetve a szállodákban, pályaudvarokon, benzinkutaknál jóval magasabb kezelési költséget számítanak fel, a bankoknál pedig – Magyarországhoz hasonlóan – forintunkért kevesebb eurót fogunk kapni, mint a pénzváltókban.

Tapasztalataink szerint érdemes még itthon átváltani a megszokott pénzváltónkban forintunkat kiszámítható feltételek mellett.

 

Kellemes utazást kívánunk!