Élet Prágán túl. Csehországot fővárosával azonosítjuk legszívesebben, itt is a kiváló cseh sörök, és a hermelin-knédli kombinációkat kínáló brewpubok mentén indulunk el kora ősszel a barátokkal. Azonban a nyár is számos izgalmas kirándulási és városnéző helyeket tartogat számunkra, ha jobban körbenézünk.

 

Kezdve a Brno városával, majd a mellette található Morva-karszttal, délen a klasszikus parasztbarokk stílusú település, Holasovice vár bennünket. A Morva-partjánál maradva több Világörökségi helyszínt is találunk, mint Kromeriz érseki palota és kertje, vagy a telc-i kastély.

A monarchia korát idéző fürdővárosaiba ellátogatva átadhatjuk magunkat a frissítő gyógykezeléseknek.

 

Milyen valutát érdemes magunkkal vinni?

Csehország hivatalos fizetőeszköze a cseh korona (CZK) 1993 óta. Sok helyen elfogadják az eurót, de sokszor kedvezőtlenebb árfolyamon, mint a hivatalos pénzváltókban. A bankkártyás terminálok általában működnek a főbb látványosságok környékén és a nagyobb városokban, de a természetközeli helyeken és kisebb vendéglátóegységekben sok esetben nem tudjuk használni kártyánkat.

Mindenképp érdemes még Magyarországon kiválasztani az ideális pénzváltót és forintunkat rögtön cseh koronára váltani euró helyett, így elkerüljük a dupla kezelési költséget, a bankkártya használati díjat és a külföldi pénzfelvétel díját.

 

Kellemes utat kívánunk!