Májusi árfolyamváltozás

Májusi árfolyamváltozás

Május hónapban több fontos esemény is befolyásolta a nemzetközi pénzpiacokat. A koronavírus-járvány alakulása, a vakcinák elosztása, a geopolitikai feszültségek és a gazdasági kilátások mind hatással voltak a különböző pénznemek értékére. Nézzük meg, hogyan alakultak az euró, a forint, a dollár és a font árfolyamai májusban.
 
Az euró erősödött májusban, főleg a dollárral szemben. Ennek oka az volt, hogy az euróövezet gazdasága jobban teljesített a vártnál és az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy fenntartja a laza monetáris politikáját. Az euró átlagosan 1,21 dollárt ért májusban, ami 1,3 százalékos emelkedés az áprilisi átlaghoz képest. A forinttal szemben az euró kissé gyengült májusban, átlagosan 359 forintot ért, ami 0,4 százalékos csökkenés az áprilisi átlaghoz képest.
 
A forint vegyesen teljesített májusban. A magyar pénznem erősödött a dollárral és a fonttal szemben, de gyengült az euróval szemben. Ennek oka az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelezte, hogy hamarosan emelheti az alapkamatot, hogy megfékezze az inflációt. A forint átlagosan 295 dollárt ért májusban, ami 1,7 százalékos emelkedés az áprilisi átlaghoz képest. A fonttal szemben a forint átlagosan 412 forintot ért, ami 0,9 százalékos emelkedés az áprilisi átlaghoz képest.
 
A dollár gyengült májusban, főleg az euróval szemben. Ennek oka az volt, hogy az amerikai gazdaság túlhevült jeleket mutatott, és a piacok attól tartottak, hogy a Federal Reserve (Fed) hamarabb szigorítja a monetáris politikáját, mint ahogy azt korábban kommunikálta. A dollár átlagosan 0,83 eurót ért májusban, ami 1,3 százalékos csökkenés az áprilisi átlaghoz képest. A fonttal szemben a dollár átlagosan 0,72 fontot ért, ami 0,2 százalékos csökkenés az áprilisi átlaghoz képest.
 
A font erősödött májusban, főleg az euróval szemben. Ennek oka az volt, hogy a brit gazdaság gyorsabban nyitott ki a koronavírus-járvány után, mint a többi európai ország, és a brit kormány sikeresen haladt előre a Brexit utáni kereskedelmi tárgyalásokkal. A font átlagosan 1,39 dollárt ért májusban, ami 0,2 százalékos emelkedés az áprilisi átlaghoz képest. Az euróval szemben a font átlagosan 1,16 eurót ért, ami 1,5 százalékos emelkedés az áprilisi átlaghoz képest.
 
Összefoglalva, május hónapban az euró és a font voltak a nyertesek, a dollár és a forint pedig a vesztesek a nemzetközi pénzpiacokon. Természetesen ezek a tendenciák bármikor megváltozhatnak, attól függően, hogy milyen új események történnek a világban. Ezért érdemes mindig figyelemmel kísérni az árfolyamok alakulását és okosan dönteni a pénzügyi tranzakcióinkról.