Karácsonyi Utazás

Hogyan válasszunk valutaváltót? - A Correct Change tanácsai

Valutaváltás karácsonykor is

A karácsony az év egyik legszebb és legvártabb ünnepe, amikor szeretnénk minél több időt tölteni a családunkkal és a barátainkkal. De mi van, ha a szeretteink külföldön élnek, és mi is oda szeretnénk utazni? Ilyenkor nem csak az utazás szervezése, hanem a pénzváltás is fontos kérdés.
Karácsony közeledtével sokan szeretnének meglátogatni olyan szeretteiket, akik külföldön élnek. Ilyenkor az utazás mellett egy másik fontos kérdés is felmerül: hogyan váltsunk valutát? A valutaváltás nem csak egy technikai részlet, hanem befolyásolhatja az utazás költségét, kényelmét és biztonságát is. Ezért érdemes alaposan tájékozódni a különböző lehetőségekről és megbízható valutaváltót választani. Ebben a blogban bemutatjuk, hogy miért fontos a valuta és az árfolyam, hogyan spórolhatunk a váltási költségeken és miért válasszuk a Correct Change-t, a legnagyobb magyar tulajdonú valutaváltó céget. Olvass tovább és készülj fel velünk a karácsonyi utazásra!

Miért fontos a valuta és az árfolyam?

A valuta a pénz egysége, amelyet egy ország vagy régió használ. Az árfolyam pedig az, hogy egy valuta hány egységét éri egy másik valuta.  Ha külföldre utazunk, akkor szükségünk van arra, hogy forintunkat (vagy egyéb valutánkat) átváltsuk a célország valutájára. Ez azért fontos, mert így tudunk fizetni a helyi árukért és szolgáltatásokért. Ha nem váltunk valutát, akkor vagy nem tudunk fizetni, vagy előfordulhat, hogy magas díjat kell fizetnünk a bankkártyás vagy online fizetésért.

Hogyan spórolhatunk a váltási költségeken?

A váltási költségeken több módon is spórolhatunk. Íme néhány tipp:
- Váltsunk valutát előre, amikor az árfolyam kedvező. Ha várunk az utolsó pillanatig, akkor kockáztatjuk, hogy rossz árfolyamon váltunk, vagy nem találunk nyitvatartó valutaváltót.
Árfolyamainkat az üzleteinknél kihelyezett fényújságjainkon folyamatosan nyomon követheti.
- Az utazók által látogatott helyeken, városokban sok pénzváltó működik. A mi javaslatunk, hogy az árfolyam mellett nézzük meg, hogy van-e kezelési költség (olyat keressünk, ahol nincs/vagy csak minimális) és már tudni fogjuk, hogy számunkra megfelelő e, avagy sem.
- Alapvető szabály, hogy a kellően sok turistával látogatott helyeken, (vonat/busz állomás, repülőtér, főbb nevezetességek és környékük) inkább ne váltsunk, ott minden bizonnyal eléggé rossz árfolyamon kínálják a helyi valutát. Természetesen vannak kivételek, így körbe nézni mindenképpen érdemes.
- A jó hír, hogy ma már szinte mindenhol elfogadják az eurót, így, ha esetleg messzebre, akár Európán kívülre is utazunk, akkor sem muszáj a saját ország pénznemére váltani.
- Van néhány ország, ahol csak a helyi „hivatalos” fizetőeszközt fogadják el, így utazás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni erről.

Kevesebb valutát vittünk magunkkal, mint amennyire szükségünk van?

Előfordul és ilyenkor kénytelenek vagyunk a helyszínen az ottani bankautomatából pénzt felvenni. Abban az esetben, ha erre kerülne a sor, akkor célszerű egy összegben felvenni a számunkra szükséges mennyiséget, mivel a bankok (általában) tranzakcióként számolnak kezelési költséget, így azt kifizetni csak egyszer kell. Amennyiben pénzt veszünk fel, javasoljuk, hogy (ha lehet) a helyi pénznemben kérjük az elszámolást, ne pedig euróban/forintban, mert az kint sokkal rosszabb árfolyam. Elérhetőek olyan bankok, ahol a hálózatukba tartozó bankautomatákból kezelésiköltség-mentesen lehet pénzt felvenni, ezt mindenképpen javasolt ellenőrizni indulás előtt.
 
Ha ezeket a tippeket követjük, akkor már sokat spórolhatunk a váltási költségeken, de még többet tehetünk, ha a megfelelő valutaváltót választjuk.
 
Utazáskor válassza Ön is a 100%-ban magyar tulajdonú, 70 éve sikeresen működő valutaváltónkat!